Tour της κτηματικής υπηρεσίας στα beach bar

Του Παντελή Κυδώνη

Με την δημοσίευση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, τίθενται νέα κριτήρια στους απλούς ιδιώτες και επιχειρηματίες που μισθώνουν για την ενοικίαση και λειτουργία καταστημάτων στις παραλιακές ζώνες. Κοινός παράγοντας των Υπουργών, αποτελεί η καταπολέμηση σύμφωνα με αυτούς, της ασυδοσίας και της απάτης που υφίστανται οι λουόμενοι από τους καταστηματάρχες, ενώ οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί αφορούν τόσο τον φωτισμό των παραλιών, την ένταση της μουσικής, τη λειτουργία των καντινών, ακόμη και την τοποθέτηση των τραπεζοκαθισμάτων στο γιαλό και την ανάλογη χρέωση αυτών με τη χρήση τους.

Αλήθεια, τα αρμόδια Υπουργεία προβληματίζονται και απασχολούνται με την αισχροκέρδεια των καταστηματαρχών που μισθώνουν τις παραλιακές ζώνες προς όφελός τους, ενώ ακόμη το ενδιαφέρον τους στράφηκε ως και στη «δομή» του καταστήματος, το οποίο στα όσα τετραγωνικά της παραλίας δικαιούται να αξιοποιήσει ο ιδιώτης, που ως γνωστόν αυτά δεν ξεπερνάνε τα 30 – 40 τ.μ. αποτελείται από τα τραπεζοκαθίσματα  τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες των λουόμενων. Μέσα λοιπόν από τα μέτρα της ΚΥΑ, παρατηρείται ο χωρικός περιορισμός του καταστήματος, με αυτό να πρέπει να παρέχει τις υπηρεσίες των ομπρελών και ξαπλώστρων 3 τ.μ. μακριά από τη περιοχή όπου πλησιάζει η θάλασσα τη στεριά.

Πράγματι, είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι πολλοί μικρό – μεσαίοι ιδιώτες και κυρίως στο νησί της Χίου, της οποίας, αρκετές παραλίες διαχειρίζονται από αυτούς, βιοποριζόμενοι από το συγκεκριμένο επάγγελμα, να έχουν αξιοποιήσει τα χρήματά τους ώστε να βγάζουν τα προς το ζην, αυτή τη στιγμή να έχουν την Κτηματική Υπηρεσία να προσθέτει έναν επιπλέον καημό στο κεφάλι τους, διότι, προσπαθώντας να περιορίσουν τα τραπεζοκαθίσματα, κατά αυτό τον τρόπο μειώνεται και το εισόδημά τους.

Απεναντίας, προτού τα αρμόδια Υπουργεία εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα, να μεριμνήσουν για τους πραγματικούς μεγάλο – επιχειρηματίες, που μισθώνουν παραλιακές ζώνες που δεν θα έπρεπε καν να αξιοποιούνται, καθώς καθίστανται επικίνδυνες για την ακεραιότητα των πολιτών, λόγω της απόκρημνης έδρας τους, των βράχων που διαβρώνονται χρόνο με το χρόνο και της χωροταξικότητάς τους, και οι ίδιοι με την αλόγιστη χρέωση των τραπεζοκαθισμάτων, εκμεταλλευόμενοι την θέα και το φυσικό περιβάλλον, αισχροκερδούν πραγματικά εις βάρος των καταναλωτών.

Ωστόσο, υπάρχουν και μέτρα τα οποία καταλλήλως αποφασίστηκαν, όπως η τοποθέτηση χαμηλού φωτισμού των καταστημάτων, κατά τη λειτουργία μετά τη δύση του ηλίου, για την αποφυγή αλλοίωσης της σχέσης με τη φύση, της ασφάλειας και καθοδήγησης των καταναλωτών, η μείωση της έντασης της μουσικής κατά τις βραδινές ώρες σε περιπτώσεις όχλησης της κοινής ησυχίας των συνορευόμενων κατοικημένων περιοχών, η διασφάλιση πρόσβασης στις παραλίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, με την τοποθέτηση κατάλληλων πλατφορμών κ.α.

Οι παραλίες αποτελούν τόσο μέσο ψυχαγωγίας και ξεκούρασης, όσο και οικονομικής αξιοποίησης, και είναι μέλημα όλων μας να σεβόμαστε τόσο τους λουόμενους, αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες οι οποίοι νομίμως εργάζονται και δεν παρατυπούν στο πλαίσιο της κερδοφορίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.